Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 l bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)
  • 3 ziemniaki
  • Kalafior kiszony 950 ml z babcinej spiżarni
  • 150 g śmietany 18%
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  1. W garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę na maśle i oliwie. Następnie obrać marchewkę, pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą. Mieszając smażyć przez około 3 minuty.
  2. Gorący bulion dolać do całości i zagotować. Następnie przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut.
  3. Kiszonego kalafiora dodać do całości dodając również trochę zalewy. Całość gotować 10 minut.
  4. Garnek odstawić z ognia. Dodać posiekany koperek oraz śmietanę.

Smacznego!