Składniki:

  • Ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
  • 2,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • Ogórki kiszone w woreczku 0.7 kg z babcinej spiżarni
  • 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • Posiekany koperek
  • Masło i olej do smażenia
  • Sól i pieprz
  1. Mięso opłukać pod zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody, zagotować. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę), a następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską. Garnek przykryć i gotować mięso około godziny. Po godzinie dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe i gotować kolejne pół godziny.
  2. Przygotować warzywa. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  3. Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso.
  4. Do wywaru dodać warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie należy dodać ogórki i gotować 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku). Zagotować i wyłączyć zupę.
  5. Dodać śmietanę, koperek. W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!