Składniki:

  • Wieprzowina (bez kości) 60 dag
  • Przyprawa do mięs
  • Kiszona kapusta z babcinej spiżarni w woreczku (1kg) 60 dag
  • Kasza jęczmienna 10 dag
  • Cebula 2 szt.
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny 1 szczypta

Cebulę należy obrać, drobno pokroić i wymieszać z kapustą (pozostałą kapustę zamknąć w woreczku za pomocą struny i przechowywać w lodówce) oraz cukrem. Mięso pokroić w drobną kostkę i doprawić przyprawą do mięs. Kaszę podgotować w małej ilości osolonej wody. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami – na przemian kapustę i mięso. Następnie ułożyć warstwę kaszy, a do całości dolać niewielką ilość wody. Zapiekankę piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 60 minut i podawać z ziemniakami.

Smacznego!