Składniki:

  • Kawałek szynki, łopatki lub karkówki 500 g
  • Esencja do duszonych mięs 1 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Majeranek 1 łyżka
  • Woda 1l
  • Boczek wędzony 200 g
  • Kapusta kiszona z babcinej spiżarni w woreczku(1kg) – 500 g
  • Miód 2 łyżki
  • Przyprawa uniwersalna 1 łyżka
  • Kminek 0,5 łyżeczek
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Olej 50 ml
  • Pieprz czarny 1 szczypta
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Mąka 2 łyżki
  • Ziele angielskie 2 szt.
  • Liść laurowy 2 szt.

Cebulę i boczek należy pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć na patelni tak, aby wytopił się z niego tłuszcz. Następnie dodać połowę cebuli. Po chwili dodać odciśniętą kiszoną kapustę, mielony kminek, miód i majeranek. Do całości dolać szklankę wody i gotować, aż kapusta zrobi się miękka, a sos prawie zupełnie odparuje. Kapustę odstawić do ostygnięcia.

Mięso umyć oraz oczyścić. Następnie pokroić na steki oraz rozbić młotkiem kuchennym przez folię spożywczą. Całość doprawić uniwersalną przyprawą, pieprzem i słodką papryką.

Na powierzchnię mięsa nałożyć porcję kapusty, a mięso zrolować i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki oprószyć w mące i obsmażyć w garnku. W momencie, gdy mięso nabierze złotawego koloru, dodać resztę pokrojonej cebuli oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalać 700 ml zimnej wody i zagotować. Z powierzchni należy zebrać powstałą pianę, dodać przyprawy i esencję do duszonych mięs. Całość gotować pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Smacznego!