Składniki:

  • Piersi z kurczaka 3 szt.
  • Przyprawa do mięs 2 łyżki
  • Młode ziemniaki 6 szt.
  • Zielona fasolka szparagowa 150 g
  • Cebula szalotka 4 szt.
  • Czosnek główka 1 szt.
  • Musztarda żydowska 190g. z babcinej spiżarni (2 łyżki)
  • Musztarda sarepska 190g. z babcinej spiżarni (1łyżka)
  • Natka pietruszki 0,5 pęczków
  • Śmietana 0,5 szklanki
  • Bulion 1 szklanka
  • Oliwa 0,5 szklanki

Mięso należy pokroić w mniejsze kawałki, następnie polać połową oliwy i posypać przyprawą do mięs. Mięso odstawić na 20 minut.

Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na cząstki lub połówki, tak samo postąpić z szalotkami. Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki i lekko obgotować, aby była półsurowa. W szerokim garnku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzać dobrze pozostałą oliwę. Ziemniaki wraz z całymi ząbkami czosnku smażyć, aż nabiorą rumianej skórki. Następnie dodać cebulę oraz mięso i kontynuować smażenie, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Dodać fasolkę i musztardę, chwilę obsmażyć. Wlać bulion oraz śmietanę, chwilę zagotować. Całość przenieś do żaroodpornego naczynia i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu, obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!