Składniki:

  • Golonka 2 szt.
  • Kapusta kiszona 70 dag. (Jabłuszko, Kapusta i Słodka Żurawinka z babcinej spiżarni- 315ml)
  • Cebula 1 szt.
  • Liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Ziele angielskie
  • Przyprawa uniwersalna
  • Olej

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kapustę wypłukać i pokroić w drobniejsze części. Do cebuli dodać kapustę, sól, pieprz, około 2 liście laurowe. Następnie dolać odrobinę oleju i dusić do miękkości przez około 30 minut. Golonkę zalać wodą. Dodać 1 łyżkę uniwersalnej przyprawy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu, aż golonka będzie miękka (około 1,5 godziny). Uduszoną kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na niej położyć golonki. Mięso przykrywamy kapustą. Do całości dodać wywaru, w którym gotowały się golonki.

Golonkę piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego!