Składniki:

  • Pstrąg 2 szt.
  • Przyprawa uniwersalna
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Biała cebula 1 szt.
  • Suszone grzyby 25 g.
  • Kapusta kiszona z babcinej spiżarni w woreczku (1kg) – 200 g.
  • Oliwa 4 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Wędzony śledź na zimno 120 g
  • Woda (w miarę potrzeb)

Grzyby wypłukać i namoczyć na 1 godzinę. Gotować 15 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzić. Kapustę posiekać (pozostałą kapustę zamknąć w woreczku za pomocą struny i przechowywać w lodówce) i umieścić w garnku. Wlać ¼ szklanki wody, wrzucić liść laurowy i dusić około 70 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dodać kapustę i grzyby, a następnie podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę śledzia i wymieszać. Odstawić do wystudzenia, a następnie farsz doprawić przyprawą uniwersalną, dodać jajko i wymieszać. Pstrągi należy umyć, osuszyć i wyciąć kręgosłupy. Tuszki napełnić farszem i zabezpieczyć wykałaczkami. Ryby posmarować oliwą, oprószyć przyprawą uniwersalną i ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Piec w temperaturze 135°C.Smacznego!